Aktuality ze statku

Náš život na statku vskutku není jednotvárný - mimo zemědělské práce a péče o odbyt našich plodin hledáme další směr naší práci a mnoho úsilí nás také stojí postupná rekonstrukce statku a zemědělských budov. 

Zelinářské setkání, 9.12. 2016, Prameny zdraví

Vložil 30. 12. 2016 v 11:54 Katka Šimková ♣ upravil 03. 01. 2017 v 17:13 Katka Šimková ♣ odkaz »

V pátek 9.12. ve společenském centru Prameny zdraví v Praze proběhlo každoroční setkání zelinářů. Cílem setkání bylo společné ohlédnutí za sezónou a následná diskuze ohledně možností spolupráce nejen mezi zelináři, ale i mezi velkoobchodníky, a to nejlépe formou družstevnictví.

Celkové shrnutí sezóny dopadlo velice dobře. Počasí bylo přívětivé, nikdo nebyl příliš postihnutý suchem či krupobitím. Avšak jako každý rok, tak všichni během léta, kdy je zeleniny nejvíce, zaznamenávají silný pokles v prodeji až o několik desítek procent. Jedním z řešení je KPZ systém, kdy je zajištěn rovnoměrný odbyt výpěstků i přebytků v průběhu roku. Letošní sezóna na Svobodném statku na soutoku, ukázala, že silná základna KPZkářů, tedy koncových odběratelů, dokáže být finančně stejně důležitá jako velkoobchodní prodej.

Problémem dnešní doby a prodeje biozeliny i jiných výrobků je také znehodnocení BIO značky. Lidé stále více slyší na značku jako farmářský, či lokální a neuvědomují si, že nic z toho nezaručuje, jakým způsobem byla zelenina pěstovaná. Je třeba obnovit povědomí o významu značky BIO a zdůraznit její vliv nejen na kvalitu potravin ale zejména na péči o krajinný kulturní organismus. Nutné je tedy stálé vzdělávání zákazníků i veřejnosti, aby si uvědomovali důležitost toho, co svým nákupem podporují.

Toto vše by měla zlepšit spolupráce velkoobchodníků a zelinářů, čemuž byl tímto setkáním započat rozhovor. Celkově by nám s tím mělo pomoci analytické centrum Glopolis, který mají momentálně prostor věnovat úvazek na výzkum družstevnictví v ekologickém zemědělství a oborové komunikace. Mělo by vzniknout jednak spotřebitelské družstvo, které velmi dobře funguje např. v Drážďanech (VG Verbrauchergemeinschaft Dresden) a dále by mohlo vzniknout zemědělské družstvo, podílející se na investicích do technologií a dále na celkovém plánování osevního postupu hlavních plodin. Přestože se na zemědělském družstvu budou podílet spíše větší farmy, nemělo by dojít k likvidaci menších farmářů. Ti budou stále důležití jednak regionálně, jednak dodáváním širší nabídky druhů zeleniny. Velkoobchodníci by se měli vzájemně dohodnout na efektivnějším rozložení logistiky a dále na konceptu skladování. Celkově by měly být i stanoveny požadavky na kvalitu a čistotu zeleniny, a zda za ně jsou zodpovědní farmáři či obchodníci. Pro farmáře by bylo velice dobré, kdyby se tolik nemusel věnovat marketingu, ale své úsilí mohl věnovat půdě a krajině o kterou se stará.

K závěru setkání bylo vidět, že pro všechny z nás je navázání spolupráce velice důležité. Čeká nás v tom ještě dlouhá cesta, ale určitě bude lépe, pokud místo vlastních malinkých lodiček budeme mít společnou loď.

Kateřina Šimková

Účastníci: Svobodný statek na soutoku, o.p.s., Bemagro, a.s., Jitka Píchová (Kozo-zel), farma Šelongovi, Country Life, Pro-Bio, Veselá biofarma, Freshbedýnky, Pospíšilovi, Miloš Kurka, Karel Tachecí, Míla Hilgertová (KomPot), farma Košík, Vojtěch Kotecký (Glopolis), farma Skřeněř, paní Karafiátová, farma Uchované semínko