Zprávy ze statku

Spojení s našimi odběrateli a lidmi se snažíme udržovat i prostřednictvím emailů. Přibližují, co se u nás na poli i kolem děje, co zrovna dozrává a objeví se v bedýnkách i organizační změny a pozvánky na naše akce. Jejich archiv najdete níže.

2025

2024

2023

Bio-pytle 7. června: brokolice, čínské zelí, česnek na zeleno 2016

Vložil 18. 06. 2016 000 22:00 Michaela Křivková ♣ upravil 18. 06. 2016 000 22:02 Michaela Křivková ♣ odkaz »

Milí přátelé našeho hospodářství,

Slovo zahradníka

náš organizmus se po bouřkách a kroupách nasytil vodou a dynamický růst rostlin konečně nabral dozrávací charakter. Bouřící život nám sice přidělává práci s pletím, ale po měsíci sucha se stal déšť velkým požehnáním, nejen pro rostliny. Vše nám roste pod rukama a naše nohy se boří do kypré vlhké země. Je krásný červnový čas, kdy proud života dosáhne svého vrcholu.

Raw fest

Oslava živého jídla, neboli raw fest pořádaný naším milým odběratelem lifefood, je po roce opět na pražské Štvanici. Přednášky, sporty a hlavně jídlo. Nejživější jídlo již tradičně u nás na stánku, s výkvětem jarního pole ve své plné kráse.

Bio-pytle

Tam již začínají pomalounku dozrávat i dlouho čekávané květáky, brokolice, kapusty, zelí, zkrátka něco dobrého na vaření. Vnabídce se tak objeví už první brokolice, a dále čínské zelí, kapusta, mangold, tuřín a čím dál větší saláty.

Dobrovolníci

Na statku akurát končí první letošní worcamp, který nám pomohl v leckterém našem snažení.

Taky od příštího týdne budeme hostit Jinonickou třídu, která nám bude týden pomáhat se zemědělskými pracemi. Tak jsme na ně zvědaví.

Družstvo

A něco zajímavého k přečtení z bio světa je reportáž z drážďanského spotřebitelského družstva, kde jsme byli na exkurzi. S myšlenkou založení něčeho podobného u nás si pohráváme už delší dobu, a právě v tomto čase jde cítit potřeba mít něco takového i v Praze. Jak ze strany bio zemědělců, tak spotřebitelů, kteří už mají klasických supermarketů dost. Zelenina v bedýnkách přímo od farmáře tak může být jen první krok ke svobodnějšímu obstarávání si jídla, z kterého se život ještě nevypařil.

Z rozbouřeného upršeného Svobodného statku,

Michaela Křivková