Recepty

Zde najdete sbírku receptů převážně od našich odběratelů, kteří s naší skladbou zeleniny pravidelně vaří. Pokud patříte mezi ně, budeme rádi, když se o recepty s námi podělíte .

Také uvítáme nejrůznější ohlasy a třeba i další tipy k receptům, které od nás vyzkoušíte-pořád je totiž co zlepšovat :)

Pastiňáková krémová polévka / Syrový salát z řepy a topinambur / Zeleninové chipsy / Zeleninový krém s řepou / Barevná rýže s orientální směsí / Netradiční bramborový salát s jablky / Jablečný závin s řepou / Halloweenská dýňová polévka / Jarní zeleninový salát / Nudličkový salát s ovocnou tečkou / Mangoldové rizoto s parmazánem / Kapustová polévka / Rychlá pomazánka s jarní cibulkou / Rychlá květáková omeleta / Kapusta zapečená s uzeným a bulgurem / Božský salát z červeného zelí / Kapustové karbanátky s mletým masem / Lahůdková kapusta / Patizonový nákyp se šunkou a sýrem / Špagetová dýně s parmazánem a česnekovými houbami / Špenátová (mangoldová) omeleta / Dýňová polévka s mrkví a bramborem / Dýňové rizoto (rizoto, které není vůbec suché) / Pomazánka ze syrové červené řepy / Kuskus s kuřecím masem a zeleninou / Zamrazená kořenovka / Polévka (z připravené a zamrazené kořenové zeleniny) / Feta-dýňové muffiny / Celerová remuláda na topinky / Zapečená růžičková kapusta se sýrem / Mrkvová polévka co překvapí

Pastiňáková krémová polévka

Potřebujeme:

  • cibule
  • 3 pastiňáky
  • 3 brambory
  • kari, muškátový květ, drcený kmín, sůl, pepř
  • 200 ml smetany (31%)

Postup:

Na oleji nebo másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme koření a necháme provonět, přidáme na kostičky nakrájený pastinák a brambory. Zalijeme vývarem nebo vodou, tak, aby bylo téměř ponořené a vaříme doměkka (20 minut). Rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme smetanu. Smetanu necháme přejít varem, dosolíme. Případně naředíme vroucí vodou na konzistenci, která nám vyhovuje.

recept od Elišky Pšenkové z KPZ Letná

Syrový salát z řepy a topinambur

Potřebujeme:

  • topinambury
  • řepu
  • bílý jogurt, či zakysanou smetanu
  • olivový či řepkový olej 
  • sůl, pepř, provensálské či jiné bylinky, popř. čerstvá řeřicha...
  • pár kapek citronu

  • lze přidat i ořechy, různá semínka, klíčky, sušené ovoce...
  • taktéž je dobré přidat jablka
  • je výborný jak samotný, tak jako příloha

Postup:

Řepu i topinambury řádně omyjeme, a nakrájíme na menší kousky. V misce si připravíme dresing z jogurtu či zakysané smetany, popřípadě z obojího, přidáme pár kapek citronu, sůl, pepř, bylinky, a zakápneme olejem. Vše smísíme dohromady. Semena, ořechy, atd. můžeme přidat buď rovnou do směsi, nebo jimi můžeme salát dozdobit.

Zeleninové chipsy

Potřebujeme:

  • pastiňák
  • mrkev
  • řepa
  • celer
  • brambory
  • olivový či řepkový olej 
  • sůl, pepř, provensálské bylinky

  • zelenina se hodně scvrkne, nebojte se tedy použít větší množství
  • chipsy můžeme podávat např. s jogurtovým dipem ( jogurt, česnek, citronová šťáva, olej, bylinky, sůl, pepř, popř. kari, koriandr, chilli... )

Postup:

Zeleninu omyjeme, popřípadě oškrábeme, a nakrájíme jí na co nejtenčí kolečka či plátky. Každý druh zvlášť vložíme do misky s olejem, aby se plátky pěkně omastily, řepu však naolejujte až nakonec, jinak by mohla obarvit ostatní zeleninu. Poté klaďte jeden plátek vedle druhého na plech s pečícím papírem, osolte, opepřete, případně je můžete i dokořenit bylinkami. Pokud máte olej ve spreji, je vše jednodušší. Plech vložte do vyhřáté trouby na 140, a pečte dokud plátky nebudou křupavé. Každý druh zeleniny však potřebuje jinou dobu, proto je dobrá průběžná kontrola, popřípadě "vylovení" hotových kousků, aby se nespálily.

Podívejte se dále / Z čeho můžete aktuálně své pokrmy připravovat
Které další plodiny pěstujeme