Recepty

Zde najdete sbírku receptů převážně od našich odběratelů, kteří s naší skladbou zeleniny pravidelně vaří. Pokud patříte mezi ně, budeme rádi, když se o recepty s námi podělíte .

Také uvítáme nejrůznější ohlasy a třeba i další tipy k receptům, které od nás vyzkoušíte-pořád je totiž co zlepšovat :)

Pastiňáková krémová polévka / Syrový salát z řepy a topinambur / Zeleninové chipsy / Zeleninový krém s řepou / Barevná rýže s orientální směsí / Netradiční bramborový salát s jablky / Jablečný závin s řepou / Halloweenská dýňová polévka / Jarní zeleninový salát / Nudličkový salát s ovocnou tečkou / Mangoldové rizoto s parmazánem / Kapustová polévka / Rychlá pomazánka s jarní cibulkou / Rychlá květáková omeleta / Kapusta zapečená s uzeným a bulgurem / Božský salát z červeného zelí / Kapustové karbanátky s mletým masem / Lahůdková kapusta / Patizonový nákyp se šunkou a sýrem / Špagetová dýně s parmazánem a česnekovými houbami / Špenátová (mangoldová) omeleta / Dýňová polévka s mrkví a bramborem / Dýňové rizoto (rizoto, které není vůbec suché) / Pomazánka ze syrové červené řepy / Kuskus s kuřecím masem a zeleninou / Zamrazená kořenovka / Polévka (z připravené a zamrazené kořenové zeleniny) / Feta-dýňové muffiny / Celerová remuláda na topinky / Zapečená růžičková kapusta se sýrem / Mrkvová polévka co překvapí

Zapečená růžičková kapusta se sýrem

Co si v kuchyni nachystat:

250 g růžičkové kapusty (lze i trochu více)

1 pórek

2 lžíce oleje (sáhněte po olivovém)

1-2 pěkné šalotky (dal jsem cibuli)

2 stroužky česneku

Sůl, čerstvě mletý pepř

100 g zakysané smetany (dal jsem celé balení 190 g)

100 g čerstvého sýra 30 nebo 45 % je to na Vás (nahrubo nastrouhat)

100 g mozzarelly (natrháme si ji na kousky)

30 g strouhaného parmazánu

Jak na to:

Očištěné růžičky kapusty proliju vařící vodou a nechám je vychladnout a pak rozkrojím napůl. Na jedné či dvou lžících olivového oleje opeču na měsíčky nakrájenou šalotku, pórek a česnek. Pěkně dorůžova, jak se říká. Přidám růžičkovou kapustu, posolím a opepřím a podleji malinko vodou a chviličku dusím cca 5 min., dokud mi kapusta krásně nezměkne. Vezmu z plotny a čekám na druhé "kuchyňské dějství".

Samostatnou epizodou receptu je práce se zakysanou smetanou. Prostě ji promíchám se všemi druhy sýra a je hotovo. Zapékací misku naplním smetanovo-sýrovou směsí a promíchám s růžičkovou kapustou,pórkem, šalotkou a česnekem. V předehřáté troubě na 200 °C pečeme cca 30 min., podle trouby kontrolujeme. Nakonec posypu parmazánem a malé chutné veledílo je na světě. Zapečená růžičková kapusta se dá konzumovat přímo i bez přílohy super s kyselou okurkou.

Varianta: Pokud je však chuť a čas vhodnou přílohou bude určitě brambor. Možná by stálo za to, proložit, resp. zamíchat do všeho na slabé plátky nakrájené brambory (cca 2 ks na tuto dávku). To zkusím příště.

Podívejte se dále / Z čeho můžete aktuálně své pokrmy připravovat
Které další plodiny pěstujeme